Now Reading
ANWB: Landelijke uitrol AutoMaatje

ANWB: Landelijke uitrol AutoMaatje

Mensen zo lang mogelijk mobiel houden en laten deelnemen aan het sociaal maatschappelijk verkeer. Dat is de reden waarom de ANWB begin 2015 ANWB AutoMaatje, een dienst waarbij vrijwilligers met hun eigen auto minder mobiele plaatsgenoten vervoeren, startte met een tweetal proefprojecten. Na deze succesvolle pilots in Barneveld en Woerden wordt de dienst nu landelijk verder uitgerold. Welke rol AutoMaatje speelt in het leven van de deelnemers en de vrijwilliger is vanaf vandaag te zien in de vierdelige Man Bijt Hond serie ‘AutoMaatje, samen komen wij er wel’ via manbijthond.tv.  

Even boodschappen doen, naar de huisarts of de kapper gaan of een partner in het verzorgingstehuis bezoeken is niet vanzelfsprekend voor 1 op de 5 zeventigplussers en honderdduizenden mensen met een gezondheidsbeperking. Met AutoMaatje wil de ANWB samen met welzijnsinstellingen en vrijwilligers mensen helpen mobiel en actief te blijven. Het initiatief is lokaal georganiseerd en heeft geen winstoogmerk.

Man Bijt Hond serie ‘AutoMaatje, samen komen wij er wel’
Een rit is vaak meer dan vervoer alleen en zorgt voor sociaal contact en een gesprek tussen deelnemer en de vrijwillige chauffeur. In een speciale vierdelige serie van Man bijt hond ‘AutoMaatje, samen komen wij er wel’ wordt duidelijk wat AutoMaatje betekent in het leven van de deelnemers. Hun reis van huis tot de bestemming is vastgelegd in de serie. De hoofdrolspelers in het kort:

  • Mevrouw van de Bovenkamp is een pittige tante van 78 jaar. Vier keer per week eet zij bij verpleeghuis Ruimzicht en zet zij daar de boel op stelten. In deze documentaire verrast zij haar vriendin voor haar verjaardag.
  • Meneer Stoker is 70 jaar en heeft een hersenbloeding gehad. Dit  weerhoudt hem niet om op pad te gaan. In deze documentaire brengt zijn vaste chauffeur hem naar zijn vrienden in wijkcentrum de Plint. Samen zingend in de auto brengen zij hun reis door.
  • Mevrouw Knoop is 90 jaar en woont alleen, net buiten het dorp. Na 60 jaar huwelijk overleed acht jaar geleden haar man. Toch blijft ze veel ondernemen. In deze documentaire gaat ze met AutoMaatje naar het theater.
  • Nelleke is 36 jaar en heeft het Downsyndroom, maar is een ster op het hockeyveld. Haar AutoMaatje chauffeur brengt haar naar elke training en wedstrijd. In deze documentaire haalt vrijwilliger Peter haar op. De laatste keer voor de winterstop.

De hele serie is te bekijken via manbijthond.tv.

See Also
Nederlands fietsnetwerk

Meer dan 4.000 ritten in één jaar
Dit jaar brachten 80 vrijwilligers, 400 minder mobiele dorps-en stadsgenoten ruim 4.000 keer onder de mensen. AutoMaatje is inmiddels ook gestart in de gemeenten Abcoude, Mijdrecht, Wilnis en Vinkeveen. Naar verwachting volgen begin 2017 Dalfsen, Simpelveld, Amsterdam Nieuw West, Son & Breugel, Heemstede en Almere. Daarnaast is de ANWB in gesprek met nog 10 andere gemeenten verspreid over Nederland. Daarmee is de start van een landelijke uitrol van ANWB AutoMaatje een feit.

Voor meer informatie over ANWB AutoMaatje, www.anwb.nl/automaatje

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top