Now Reading
10 Tips om om te gaan met luie collega’s

10 Tips om om te gaan met luie collega’s

U kent het vast wel, zo’n collega die uitgebreide lunchpauzes neemt, om het uur een rookpauze neemt of die meer bij de koffieautomaat staat als achter zijn of haar bureau zit en daarnaast nog de ganse dag het hele internet af speurt. Dit kan voor de nodige ergernissen, woede-uitbarstingen en discussies zorgen. Gelukkig zijn er tips om hier mee om te gaan…

1. Verklik niet
Hoewel de verleiding soms groot is, is het toch verstandig om dat luie gedrag van uw collega niet te gaan verklikken bij uw werkgever, baas of manager. De bijnaam van klikspaan is niet erg goed voor uw imago. Echter is er wel een iets subtieler aanpak mogelijk. Geef gewoon aan dat u bepaalde zaken niet gedaan krijgt omdat u vaak moet wachten op uw collega. Uw werkgever/baas zou wellicht het werk kunnen herverdelen.

2. Praat erover
Het kan natuurlijk zo zijn dat uw collega zich helemaal niet bewust is van zijn luie gedrag. Het is er verstandig om uw collega op een passende en rustige manier hierover aan te spreken. Misschien zijn er wel andere redenen waarom zaken niet gedaan zijn voor een bepaalde deadline.

3. Laat u niet beïnvloeden
Laat je niet meeslepen door een luie collega. Zo’n twee uur durende lunchpauze klinkt erg aanlokkelijk, maar maak er geen gewoonte van. Ook in de koffiekamer kunt u eventjes een babbel slaan, maar pas op dat het geen overdreven lange koffiekgebabbel wordt. Vertel die luie collega dat u het echt te druk heeft en dat u dringend moet verder werken.

4. Laat u niet afleiden
Trap niet in de valkuil dat u zich de gehele dag afvraagt wat uw collega aan het doen is. Concentreer u op uw eigen werk en laat u niet afleiden.

5. Zorg ervoor dat zijn of haar werk niet uw verantwoordelijkheid wordt
Een nog grotere valkuil is dat u het werk van uw collega gaat overnemen als uw gelijke verantwoordelijkheden en/of een samenwerkingsverband heeft. Maar trap er niet in, wijs uw collega op de deadlines en bijbehorende taken.

6. Gebruik de situatie om een leider te worden
U kunt van de situatie gebruik maken om op de voorgrond te treden en te bewijzen dat u wél met moeilijke kwesties weet om te gaan. Neem de leiding in handen, waardoor anderen stilletjes aan zullen beseffen dat ze bij u terecht kunnen om hun doelen en deadlines te behalen.

7. Besef dat het niet eerlijk is, maar ga verder
Het leven is niet eerlijk. Dat die luie collega van jou onopgemerkt zijn gangetje kan gaan, terwijl u steeds alles op alles zet, is nu eenmaal niet eerlijk. Maar toch het is zo, dus het heeft geen zin om te blijven denken of te verkondigen hoe oneerlijk het allemaal wel niet is. Dat verandert immers niets aan de situatie. Steek beter energie in uw eigen werk want op een bepaald moment zal uw harde werk beloond worden en zal uw collega door de mand vallen.

See Also
3 dagen fietsen met een verblijf in een kasteeltje

8. Zorg ervoor dat uw succes niet wordt belemmerd
Een luie collega kan uw eigen vooruitgang verhinderen. Als uw werkgever merkt dat bepaalde zaken niet worden gedaan, neem dan niet alle verantwoordelijkheid op u.
Dit is immers wel een geschikt moment om verschillende problemen bij je werkgever voorzichtig aan te kaarten.

9. Roddel en/of klaag niet tegen anderen
Roddelen over die luie collega tegen anderen kan opluchten, maar is eigenlijk zeer onprofessioneel. Houd je ergernissen voor uzelf, zo wordt op het einde niemand onnodig gekwetst of kunnen geen misverstanden ontstaan.

10. Laat uw attitude niet beïnvloeden
Tot slot, let erop dat je eigen houding niet wordt beïnvloed door een luie collega. Laat die ergernis niet aan uw hart komen en blijf steeds zoals u bent. Voortdurend boos of geïrriteerd rondlopen, helpt u zeker niet vooruit.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top